top of page

Svatební květiny podle ročního období 🌹

Plánování svatby je jako krásná orchestrace, kde každý detail hraje svou roli. A mezi tyto detaily patří i výběr svatebních květin. Ty mohou výrazně ovlivnit atmosféru a styl celého svatebního dne. Jedním z hlavních faktorů, které určují výběr květin, je roční období. Každé období nabízí své vlastní poklady a možnosti. Podívejme se tedy na to, jak vybrat ty správné květiny pro každou část roku a na co si dát pozor.

Svatební květiny podle ročního období

Jaro: Probuzení přírody

Svatební období jara je jako nový začátek, kdy se příroda probouzí k životu. Proto jsou ideální volbou pro jarní svatby květiny jako hortenzie, orchideje, pivoňky, tulipány, hyacinty, konvalinky, šeřík, kalina obecná a hledík větší. Tyto květiny symbolizují čerstvost, nový začátek a radost.

Hortenzie jsou elegantní květiny s bohatými kyticemi, symbolizují vděčnost, hojnost a přátelství. Orchideje představují exotickou krásu a eleganci, jsou symbolem lásky a harmonie. Pivoňky jsou ikonické jarní květiny s plnými, bohatými květy a příjemnou vůní, symbolizují lásku, štěstí a prosperitu. Tulipány jsou symbolem jara a obnovy, k dostání v široké škále barev a velikostí. Hyacinty jsou květiny s intenzivní vůní a bohatými květy ve vícevrstvých klasech, symbolizují hrdost, sílu a odvahu. Konvalinky jsou jemné květiny s nádhernou vůní, symbolizují čistotu, nevinnost a štěstí. Šeřík je květina s lahodnou vůní a elegantními květy ve tvaru hroznu, symbolizuje laskavost, skromnost a oddanost. Kalina obecná je květina s bohatou historií a významem, symbolizuje lásku, štěstí a ochranu. Hledík větší je jemná květina s křehkými květy ve tvaru zvonku, symbolizuje něhu, romantiku a přátelství.

Nevýhodou jarních květin může být jejich větší náchylnost k poškození v nepříznivém počasí, jako je déšť nebo vítr. Proto je důležité mít záložní plán v případě nepříznivých povětrnostních podmínek.

Svatební květiny podle ročního období

- Hortenzie: Hortenzie jsou elegantní květiny s bohatými kyticemi v různých odstínech modré, růžové, bílé nebo fialové. Jsou symbolem vděčnosti, hojnosti a přátelství, což je ideální pro svatební atmosféru plnou lásky a radosti.

- Orchideje: Orchideje jsou květiny exotické krásy a elegance. Jejich jemné květy a výrazné barvy dodají svatebnímu dni nádech luxusu a sofistikovanosti. Jsou také symbolem krásy, lásky a harmonie.

- Pivoňky: Pivoňky jsou ikonické jarní květiny s plnými, bohatými květy a příjemnou vůní. Jsou symbolem lásky, štěstí a prosperity, což je ideální pro svatební obřad plný radosti a naděje.

- Tulipány: Tulipány jsou symbol jara a obnovy. Jsou k dostání v široké škále barev a velikostí, což je ideální pro přizpůsobení svatební výzdoby podle osobních preferencí novomanželů. Jsou symbolem lásky a dokonalé lásky.

- Hyacinty: Hyacinty jsou květiny s intenzivní vůní a bohatými květy ve vícevrstvých klasech. Jsou symbolem hrdosti, síly a odvahy, což může být inspirativní pro novomanžele, kteří se chystají vstoupit do nového životního dobrodružství.

- Konvalinky: Konvalinky jsou jemné květiny s nádhernou vůní, která připomíná jaro a obnovu přírody. Jsou symbolem čistoty, nevinnosti a štěstí, což je ideální pro svatební obřad plný emocí a radosti.

- Šeřík: Šeřík je květina s lahodnou vůní a elegantními květy ve tvaru hroznu. Je symbolem laskavosti, skromnosti a oddanosti, což může být inspirativní pro novomanžele, kteří se chystají slíbit si věrnost a lásku.

- Kalina obecná: Kalina obecná je květina s bohatou historií a významem. Je symbolem lásky, štěstí a ochrany, což je ideální pro svatební obřad plný lásky a radosti.

- Hledík větší: Hledík větší je jemná květina s křehkými květy ve tvaru zvonku. Je symbolem něhy, romantiky a přátelství, což může být inspirativní pro novomanžele, kteří se chystají slíbit si lásku a oddanost.

Tyto květiny společně vytvářejí nádhernou paletu jarních barev a vůní, které dodají svatebnímu dni jedinečný a nezapomenutelný dotek krásy a romantiky.

🌷

Léto: Barvy a veselí

Léto je obdobím plným slunce, tepla a živých barev. Pro letní svatby jsou skvělou volbou květiny jako slunečnice, frezie, kosatec, floxy, gerbery, bouvardie, mini kaly, kopretiny a růže. Tyto květiny přinášejí do svatebního prostoru radostné a veselé vibrace. Slunečnice svou velikostí a žlutými okvětními lístky připomínají sluneční paprsky, zatímco frezie s jejich příjemnou vůní dodají svatebnímu dni nádech luxusu a romantiky. Kosatec, floxy a gerbery přinášejí do svatebních kytic pestrost barev a radostného veselí. Bouvardie a mini kaly pak přidávají jemnost a eleganci. Nevýhodou letních svatebních květin může být jejich vyšší nároky na hydrataci v horkém letním počasí, avšak s řádnou péčí a přípravou by mělo být vše v pořádku. S tímto bohatým výběrem květin můžete svůj letní svatební den ozdobit barvami a radostí, které dokonale odrážejí krásu tohoto slunečného období.

Svatební květiny podle ročního období

- Slunečnice: Slunečnice jsou ikonické letní květiny s velkými a výraznými květy ve žlutých tónech, které připomínají sluneční paprsky. Jsou symbolem radosti, optimismu a síly. Jejich přítomnost na svatbě přináší do atmosféry veselí a radost.

- Frezie: Frezie jsou elegantní květiny s nádhernou vůní a jemnými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem lásky, vášně a luxusu. Jejich vůně a krása dodávají svatebnímu dni nádech romantiky a elegance.

- Kosatec: Kosatec je květina s elegantními a jemnými květy ve tvaru hroznů. Je symbolem důvěry, oddanosti a klidu. Jejich modré květy přinášejí do svatebního prostoru klid a harmonii.

- Floxy: Floxy jsou květiny s bohatými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem hrdosti, vitality a radosti. Jejich jasná barva a krása dodávají svatebnímu dni energii a veselí.

- Gerbery: Gerbery jsou květiny s pestrobarevnými květy a dlouhou trvanlivostí. Jsou symbolem štěstí, veselí a přátelství. Jejich veselé barvy a radostná povaha přispívají k příjemné atmosféře svatebního dne.

- Bouvardie: Bouvardie jsou květiny s jemnými květy ve tvaru trubky. Jsou symbolem elegance, krásy a šlechetnosti. Jejich jemnost a sofistikovanost dodávají svatebnímu dni nádech luxusu.

- Mini kaly: Mini kaly jsou květiny s drobnými, ale bohatými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem lásky, radosti a přátelství. Jejich jemné květy přinášejí do svatebního prostoru něžnost a romantiku.

- Kopretiny: Kopretiny jsou drobné, ale jemné květiny ve tvaru hvězdy. Jsou symbolem oddanosti, pohody a radosti. Jejich přítomnost přináší do svatebního prostoru jednoduchost a příjemnou atmosféru.

- Růže: Růže jsou klasické květiny s bohatou symbolikou lásky, vášně a krásy. Jsou k dostání v různých barvách a odstínech, což umožňuje přizpůsobení svatební výzdoby podle osobních preferencí novomanželů. Jsou symbolem lásky a dokonalého partnerství.

Tyto letní květiny společně vytvářejí bohatou paletu barev a vůní, které dodávají svatebnímu dni jedinečnou krásu a radost.

🌹

Podzim: Zemitá elegance

Podzimní svatby mají své specifické kouzlo spojené s teplými barvami a bohatou texturou. Pro tuto roční dobu jsou vhodné květiny jako slunečnice, astry, růže, chryzantémy, Mums (mini chryzantémy), jiřiny, krásenky, limonka a ostálka neboli zinnia. Slunečnice s jejich výraznými květy a teplými odstíny oranžové a žluté přinášejí do svatebního prostoru radostné a veselé vibrace podzimního slunce. Astry jsou květiny s bohatými květy ve vícebarevných odstínech, které dodávají svatebnímu dni jemnost a elegance. Růže jsou klasické a romantické květiny s bohatou symbolikou lásky, které přinášejí do podzimního svatebního dne nádech krásy a elegance. Chryzantémy a Mums (mini chryzantémy) jsou symboly podzimního období a přinášejí do svatebního prostoru atmosféru zemité elegance a romantiky. Jiřiny jsou květiny s elegantními květy ve vícebarevných odstínech, které dodávají svatebnímu dni jemnost a krásu. Krásenky, limonka a ostálka neboli zinnia jsou květiny s bohatými květy ve vícebarevných odstínech, které přinášejí do svatebního prostoru radostné a veselé vibrace podzimního období. Tyto podzimní květiny společně vytvářejí bohatou a pestré paletu barev a vůní, které dodávají podzimnímu svatebnímu dni jedinečný a nezapomenutelný dotek krásy a romantiky.

Svatební květiny podle ročního období

- Slunečnice: Slunečnice jsou ikonické podzimní květiny s velkými, žlutými květy, které připomínají sluneční paprsky. Jsou symbolem radosti, síly a optimismu. Jejich výrazné květy přinášejí do svatebního prostoru teplo a veselí.

- Astry: Astry jsou květiny s bohatými, hvězdicovitými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem elegance, jemnosti a lásky. Jejich jemné květy dodávají svatebnímu dni nádech krásy a romantiky.

- Růže: Růže jsou klasické a romantické květiny s bohatou symbolikou lásky a vášně. Jsou k dostání v různých barvách a odstínech, což umožňuje přizpůsobení svatební výzdoby podle osobních preferencí novomanželů. Jsou symbolem lásky a dokonalého partnerství.

- Chryzantémy: Chryzantémy jsou tradiční podzimní květiny s bohatými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem obnovy a krásy. Jejich pestré květy přinášejí do svatebního prostoru zemitou eleganci a romantiku.

- Mums (mini chryzantémy): Mums, neboli mini chryzantémy, jsou menší verze tradičních chryzantém s bohatými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem štěstí, radosti a hojnosti. Jejich jemné květy dodávají svatebnímu dni nádech radosti a veselí.

- Jiřiny: Jiřiny jsou květiny s elegantními květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem štěstí, harmonie a lásky. Jejich jemné květy přinášejí do svatebního prostoru klid a harmonii.

- Krásenky: Krásenky jsou květiny s bohatými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem radosti, veselí a spontánnosti. Jejich pestrobarevné květy přinášejí do svatebního prostoru energii a radost.

- Limonka: Limonka je květina s bohatými květy ve vícebarevných odstínech. Je symbolem optimismu, veselí a vitality. Její jasná barva a krása dodávají svatebnímu dni nádech svěžesti a radosti.

- Ostálka neboli Zinnia: Ostálka, známá také jako Zinnia, je květina s bohatými květy ve vícebarevných odstínech. Je symbolem krásy, přátelství a radosti. Její pestrobarevné květy přinášejí do svatebního prostoru veselí a optimismus.

Tyto podzimní květiny společně vytvářejí bohatou a pestré paletu barev a vůní, které dodávají podzimnímu svatebnímu dni jedinečný a nezapomenutelný dotek krásy a romantiky.

🍁

Zima: Křehká krása

I když zima může být chladná, nabízí své vlastní jedinečné květinové poklady. Pro zimní svatby jsou vhodné květiny jako gardénie, amarylis, Madagaskarský jasmín, snědek okoličnatý, pryskyřník, cesmínam hortenzie, opuč neboli voskáč a frézie. Tyto květiny přinášejí do zimního svatebního prostoru křehkou krásu a eleganci. Gardénie s jejich nádherně vonícími květy dodávají svatebnímu dni nádech luxusu a romantiky. Amarylis jsou květiny s velkými, výraznými květy ve vícebarevných odstínech, které přinášejí do zimního svatebního prostoru sílu a eleganci. Madagaskarský jasmín je květina s jemnými, vonnými květy, která přináší do svatebního prostoru nádech exotiky a krásy. Snědek okoličnatý je květina s jemnými, bílými květy, které dodávají svatebnímu dni nádech čistoty a nevinnosti. Pryskyřník je květina s jemnými, vonnými květy ve vícebarevných odstínech, které přinášejí do svatebního prostoru radostné vibrace a energii. Cesmínam hortenzie je květina s bohatými květy ve vícebarevných odstínech, která přináší do svatebního prostoru klid a harmonii. Opuč neboli voskáč je květina s voskovými květy ve vícebarevných odstínech, které přinášejí do svatebního prostoru jedinečnou krásu a eleganci. Frézie jsou květiny s bohatými květy ve vícebarevných odstínech, které dodávají svatebnímu dni nádech svěžesti a radosti. Tyto zimní květiny společně vytvářejí kouzelnou atmosféru a dodávají svatebnímu dni jedinečnou krásu a romantiku.

Svatební květiny podle ročního období

- Gardénie: Gardénie jsou květiny s velkými, voňavými květy ve výrazném bílém nebo krémovém odstínu. Jsou symbolem elegance, luxusu a romantiky. Jejich nádherná vůně a krása dodávají svatebnímu dni nádech luxusu a šlechetnosti.

- Amarylis: Amarylis jsou květiny s velkými, výraznými květy ve vícebarevných odstínech, jako jsou červená, bílá nebo růžová. Jsou symbolem krásy, síly a elegance. Jejich bohaté květy přinášejí do zimního svatebního prostoru nádech krásy a luxusu.

- Madagaskarský jasmín: Madagaskarský jasmín je květina s jemnými, voňavými květy ve světlých odstínech. Je symbolem exotiky, krásy a lásky. Jeho jemné květy dodávají svatebnímu dni nádech elegance a romantiky.

- Snědek okoličnatý: Snědek okoličnatý je květina s jemnými, bílými květy, které připomínají sníh. Jsou symbolem čistoty, nevinnosti a nového začátku. Jejich jemná krása dodává svatebnímu dni nádech čistoty a svěžesti.

- Pryskyřník: Pryskyřník je květina s bohatými, vonnými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem radosti, veselí a energie. Jejich jasné barvy a příjemná vůně dodávají svatebnímu dni nádech radosti a optimismu.

- Cesmínam hortenzie: Cesmínam hortenzie je květina s bohatými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem klidu, harmonie a krásy. Jejich jemné květy přinášejí do zimního svatebního prostoru klid a harmonii.

- Opuč neboli voskáč: Opuč neboli voskáč je květina s voskovými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem jedinečné krásy a elegance. Jejich bohaté květy dodávají svatebnímu dni nádech luxusu a exotiky.

- Frézie: Frézie jsou květiny s bohatými, vonnými květy ve vícebarevných odstínech. Jsou symbolem radosti, svěžesti a lásky. Jejich příjemná vůně a jasné barvy přinášejí do zimního svatebního prostoru nádech radosti a veselí.

❄️

Tyto zimní květiny společně vytvářejí kouzelnou atmosféru a dodávají svatebnímu dni jedinečnou krásu a romantiku.

Při výběru svatebních květin podle ročního období je důležité mít na paměti nejen estetické hledisko, ale také praktické zvažování. Zohledněte jak počasí, tak i dostupnost květin v daném období. Ať už si vyberete květiny pro jaro, léto, podzim nebo zimu, důležité je, aby vyjadřovaly váš osobní styl a dodaly vaší svatbě ten správný dotek kouzla a romantiky.


Jihočeská nevěsta je skvělé místo pro hledání inspirace a vyhledávání svatebních dodavatelů a míst pro vaší svatbu.


Nezapomeňte nás sledovat na Instagramu či Facebooku

S láskou Klára ❤️

Jihočeská nevěsta

Zdroj fotografií: Pinterest a Jihočeská nevěsta pomocí Canva

64 views
bottom of page