top of page

Dress Code na svatbu

Dress Code na svatbu

Jak správně zvolit dress code na svatbu.


Svatby jsou zvláštní události, kde každý detail hraje důležitou roli. Jeden z nejzásadnějších prvků je bezesporu dress code. Není nic horšího, než se ocitnout na svatbě, kde hosté oblékli bílou barvu, což je klasický faux pas. Jak tedy zvolit správný dress code a vyhnout se módním políčkům?


Největší stopkou, které byste se měli vyvarovat, je samozřejmě bílá barva. Pozor však také na další velmi světlé odstíny, jako jsou béžová, šedá nebo světle modrá, které mohou z dálky nebo na fotografiích působit velmi podobně jako bílá.


Světlé šaty jsou na svatbu vítány, například ty s květinovým potiskem. U mužů platí pravidlo, že jejich oblek by měl být tmavší než oblek ženicha. Pokud má ženich černý oblek, ostatní hosté by měli zvolit podobně tmavý odstín.


Druhy dress codů na svatbu:

  1. Black Tie

  2. Cocktail

  3. Semi-formal

  4. Casual

  5. Svatba v destinaci


Dress Code na svatbu black tie

Black Tie

  • Pro ženy: Dlouhé šaty z luxusních materiálů, nejčastěji až po zem.

  • Pro muže: Smoking, černý motýlek, černá vesta a lakované boty.

Jindy označováno jako "formální večerní událost", tento dress code vyžaduje pro ženy šaty až po zem z luxusních materiálů, které neodhalují kotníky. Muži by měli volit smoking, černý motýlek, černou vestu a lakované boty.

Dress Code na svatbu cocktail


Cocktail

  • Pro ženy: Šaty po kolenou, koktejlové šaty nebo šaty midi délky.

  • Pro muže: Oblek a kravata.

Tento dress code je o něco méně formální než "Black Tie" a je velmi oblíbený na svatbách. Jedná se o mix elegance a ležérnosti. Ženy mohou zvolit šaty po kolenou, koktejlové šaty nebo šaty midi délky. Muži by měli zvolit oblek a kravatu.



Dress Code na svatbu semi formal

Semi-formal

  • Pro ženy: Šaty na ramínka, šaty pod kolena nebo elegantní overal.

  • Pro muže: Oblek nebo kalhoty s košilí a kravatou.

Pokud je na pozvánce uveden dress code "semi-formal", jedná se o neformální svatbu. Ženy mohou zvolit šaty na ramínka, šaty pod kolena nebo elegantní overal. Mezi vhodnou obuv patří podpatky, lodičky nebo sandálky na klínku. Muži mohou obléct oblek nebo kalhoty s košilí a kravatou.

Dress Code na svatbu casual

Casual

  • Pro ženy: Letní šaty.

  • Pro muže: Společenské kalhoty s košilí.

Styl "casual" je označení pro událost, která se nese v uvolněném duchu. Ženy mohou zvolit letní šaty a muži společenské kalhoty s košilí. Přestože je dress code neformální, je vhodné vyhnout se džínům, teniskám, žabkám, šortkům, tílkům nebo tričkům.


Dress Code na svatbu svatba v destinaci

Svatba v destinaci

  • Pro ženy: Svěží a lehké šaty vhodné pro danou destinaci, například maxi šaty s tropickými motivy pro plážovou svatbu nebo elegantní lehké šaty pro venkovní svatbu v horách.

  • Pro muže: Lehký oblek nebo oblek v pastelových barvách pro plážovou svatbu, nebo odlehčený oblek pro venkovní svatbu v horách.

Svatby v destinaci mají svůj jedinečný půvab a dress code by měl reflektovat atmosféru a styl místa, kde se svatba koná. Buďte ohleduplní vůči prostředí a zvolte oblečení, které bude pohodlné a zároveň vhodné pro danou událost.



Pamatujte, že při volbě dress codu je důležité brát v úvahu formálnost události a respektovat pokyny ze strany novomanželů. Každý dress code má svá pravidla a dodržení těchto pravidel přispívá k elegantní atmosféře svatby.

Dress Code na svatbu

Jihočeská nevěsta je skvělé místo pro hledání inspirace a vyhledávání svatebních dodavatelů a míst pro vaší svatbu.


Nezapomeňte nás sledovat na Instagramu či Facebooku

S láskou Klára ❤️

Jihočeská nevěsta

Zdroj fotografií: Pinterest a Jihočeská nevěsta pomocí Canva

47 views
bottom of page